• Lovefood.ro
  • Despre noi
  • Autori
    • Bogdan Cioc
    • Hanna Morgen
  • Categorii
    • Anotimpuri
      • Iarna
      • Primavara
      • Toamna
      • Vara
    • Articole
      • Ingrediente de sezon
      • Jurnalul unei gradinarite
    • Bucatarii
      • Asiatica
      • Balcanica
      • Britanica
      • Frantuzeasca
      • Italieneasca
      • Mediteraneana
      • Orientala
      • Spaniola
      • Transilvana
    • Ce gatim
      • Aperitive
      • Bauturi
      • ciocolata
      • De baza
      • Deserturi
      • Feluri principale
      • Garnituri
      • Mic dejun
      • Paine
      • Paste
      • peste
      • Pui
      • Salate
      • Supe
      • Usor de gatit
      • Vegetarian
      • vita
    • Evenimente
    • No comment
    • Orez
    • porc
    • Producatori/distribuitori
    • Stiri
    • Tehnici de baza
    • Unde Mancam
  • Contact

Bă, esti o rusine pentru umanitate

de Bogdan Cioc in Articole, pe 9 June, 2014
ezact

Cei care ma cunosc stiu ca lucrul care ma calca pe nervi cel mai tare este dimensiunea portiilor din restaurantele romanesti. Aproape in orice local ai merge, ti se pune in fata mai multa mancare decat este normal si de bun simt sa mananci, si asta din cauza unor indivizi precum domnul din imagine, pentru care mai bine inseamna mai mult.

De multe ori aud despre un restaurant cuvinte admirative care spun: “stii cat de mari sunt portiile? nici nu poti sa le termini”. Si cam asta ar fi singurul criteriu dupa care este judecat un local de catre romanul obisnuit. Vad mame disperate ca bebelusul lor “nu mananca” si asist la diverse circuri pentru a-l determina sa se indoape.

Unde vor duce toate astea, de unde vin (din foamea facuta in comunism, ar fi o explicatie, dar au trecut 25 de ani de atunci, ar fi trebuit sa devenim normali la cap) si de ce trebuie sa le “daruim” generatiilor viitoare?

Mai avem vreo sansa?

Share
Tweet
Inapoi la articole »

8 raspunsuri la Bă, esti o rusine pentru umanitate

  1. om says:
    26 September, 2014 at 23:36

    nu este de vina comunismul ci stomacul fiecaruia combinat cu bunul simt.

    Reply
  2. om says:
    26 September, 2014 at 23:42

    pe vremea comunismului se minca forte bine, chiar daca vorbim de soia care este cu muuult mai sanatoasa decit carnea procesata la care visau multi necunoscatori in ale hranei. portiile mari sint nascute din lacomia omului si a lipsei de educatie. nimeni nu este responsabil de cantitatea de hrana ingurgitata de om ci omul in sine.

    Reply
    • Bogdan Cioc says:
      27 September, 2014 at 09:52

      Nu stiu cati ani aveai in ’89, dar eu imi amintesc celebrele cozi la copite de porc (asa numitete adidasi). Imi amintesc cozile la lapte unde iti lasai rand De cu seara si faptul ca painea se dadea pe cartela. Iar o natiune care a facut foamea e normal sa se comporte asa cativa ani, nu 25. Acum, da poti spune ca efectul acelor vremuri s-a diminuat, dar tot e multa lume cu mentalitate de fomist.

      Reply
  3. om says:
    29 September, 2014 at 04:26

    am 38 de ani si nu stiu pe nimeni care a ‘murit de foame’sau ‘a facut foamea’.astea sint expresii de lagar fascist.acolo da, se crapa de foame la propriu.am stat la cozi si eu si toti ai mei,ne infuriau la culme aceste cozi,dar aveam porci,gaini,oi ,curci ,iepuri ,mai faceam piine in casa,laptele il cumparam si de la vecinii cu vaci si de la bunici. nu erau normale cozile acelea dar nici expresia ‘a facut foamea’ nu este adevarata :) ))))nu mincarea era problema pe vremea lui ceausescu ci libertatea individului, grija de zi cu zi de a nu-l ”injura” pe conducator in public ca altfel erai arestat de securisti etc.si iti puteai pierde serviciul. asta este ce am trait eu,parintii mei si multi oameni pe care-i cunosc , pe vremea lui ceausescu. si hai sa fim seriosi…nemtii au trecut prin 2 razboaie mondiale si uite unde sint acum .romanilor le place sa arunce vina pe orice sau oricine ci nu sa invete ceva din experientele bune sau rele prin care au trecut.asta inseamna maturitate si intelepciune.m-am saturat sa aud cum un ‘cineva’este acum de vina pt marimea intestinelor lor.

    Reply
    • Bogdan Cioc says:
      29 September, 2014 at 10:32

      eu stiu oameni care traiau in bucuresti si nu aveau rude la tara, cu atat mai putin puteau sa creasca gaini in apartament. si pentru cei cu rude la tara era umilitor sa trebuiasca sa “te descurci” pentru hrana zilnica, in plus era un sentiment de nesiguranta.

      dar tu care crezi ca este o posibila cauza pentru neamul prost care este romanul de rand (unii dintre ei), daca posibila cauza enuntata de mine o excluzi?

      Reply
  4. om says:
    30 September, 2014 at 01:11

    oameni saraci vor fi intotdeauna, nu au disparut inca.
    sa raspund la intrebare.mincarea romaneasca este foarte gustoasa, le place sa manince,sa petreaca etc.nu fac nici un fel de sport.atita tot.
    si americanii au portii mari si nemtii si chinezii si multi altii.nu sintem cu nimic mai ‘speciali’. totul tine de control, masura si informatie(cit si ce e bine sa maninci).banuiesc ca stiu sa citeasca cel putin.o viata sanatoasa iti urez si plina de intelepciune.

    Reply
  5. andu says:
    15 February, 2015 at 03:02

    “mai multa mancare decat este normal” ???
    Dar unde este scris acest normal? Cine l-a definit? Tu? Un critic culinar? Biserica poate?
    Normalul asta al tau poate nu e si normalul meu. Postul tau sugereaza ca daca nu ne incadram in normalul tau, suntem anormali. Mai pe scurt “eu stiu ce e mai bine pentru tine”.
    Este foare urat sa catalogezi o natiune ca fiind anormala.

    În alta ordine de idei, daca, de exemplu, normal ar insemna dimensiunea predominanta a portiilor de mancare de pe glob, rezulta ca nu prea ai fost si tu prin lumea asta mare si sa mananci mancare traditionala. Daca ai fi fost, ai fi remarcat ca portiile in general sunt generoase chiar si in tari cultural si economic dezvoltate.

    Acesta este lucrul care te călca cel mai tare pe nervi? Wow. Chiar si pentru o figura de stil este cam … mult

    Reply
    • Bogdan Cioc says:
      19 February, 2015 at 17:35

      Cand ai cap de porc precum domnul din imagine, stii ca ai obiceiul sa mananci mai mult decat este normal. Iar la romani (nu la toti, dar la majoritatea) marirmea portiilor este obsesie nationala. Uita-te in jur!

      Reply

Leave a Reply to Bogdan Cioc Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bogdan Cioc Food Photography

Autori:

  • Bogdan Cioc (65)
  • Hanna Morgen (1)

Categorii:

  • Anotimpuri (0)
    • Iarna (14)
    • Primavara (8)
    • Toamna (18)
    • Vara (18)
  • Articole (14)
    • Ingrediente de sezon (1)
    • Jurnalul unei gradinarite (0)
  • Bucatarii (0)
    • Asiatica (1)
    • Balcanica (3)
    • Britanica (1)
    • Frantuzeasca (2)
    • Italieneasca (9)
    • Mediteraneana (4)
    • Orientala (1)
    • Spaniola (2)
    • Transilvana (0)
  • Ce gatim (36)
    • Aperitive (7)
    • Bauturi (0)
    • ciocolata (2)
    • De baza (2)
    • Deserturi (7)
    • Feluri principale (8)
    • Garnituri (2)
    • Mic dejun (1)
    • Paine (1)
    • Paste (6)
    • peste (7)
    • Pui (5)
    • Salate (2)
    • Supe (7)
    • Usor de gatit (4)
    • Vegetarian (5)
    • vita (1)
  • Evenimente (3)
  • No comment (1)
  • Orez (2)
  • porc (2)
  • Producatori/distribuitori (0)
  • Stiri (0)
  • Tehnici de baza (2)
  • Unde Mancam (7)

Cele mai noi comentarii

  • Irina on Sulina: trei zile intr-o vagauna
  • Supe bază (stock-uri, fond-uri)- cu diverse tipuri de carne on Ce facem cu resturile de pui?
  • Bogdan Cioc on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • andu on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • Bogdan Cioc on Supa de cartofi copti cu gnocchi

Links

  • BBC food
  • Channel4 Food
  • Chef's Stories
  • Tartelette

Taguri:

antipastti ardei Austria bacon banane biscuiti branza briose bscotti budapesta busuioc cartofi ciuperci cutite dorada dovleac dovlecel dulciuri fasole feta fructe lamaie Leura lovefood mazare menza oua paste peste primavara primul post pui Quiche restaurante ricotta rosii salate scule sofran sparanghel supa ungaria Viena vinete vita
© 2011 - 2019 lovefood.ro | developed by Mihai Ciobanu