• Lovefood.ro
  • Despre noi
  • Autori
    • Bogdan Cioc
    • Hanna Morgen
  • Categorii
    • Anotimpuri
      • Iarna
      • Primavara
      • Toamna
      • Vara
    • Articole
      • Ingrediente de sezon
      • Jurnalul unei gradinarite
    • Bucatarii
      • Asiatica
      • Balcanica
      • Britanica
      • Frantuzeasca
      • Italieneasca
      • Mediteraneana
      • Orientala
      • Spaniola
      • Transilvana
    • Ce gatim
      • Aperitive
      • Bauturi
      • ciocolata
      • De baza
      • Deserturi
      • Feluri principale
      • Garnituri
      • Mic dejun
      • Paine
      • Paste
      • peste
      • Pui
      • Salate
      • Supe
      • Usor de gatit
      • Vegetarian
      • vita
    • Evenimente
    • No comment
    • Orez
    • porc
    • Producatori/distribuitori
    • Stiri
    • Tehnici de baza
    • Unde Mancam
  • Contact

Biban de mare cu sos de ardei

de Bogdan Cioc in Ce gatim, Mediteraneana, Orez, peste, Toamna, Vara, pe 31 May, 2012
lup-de-mare-cu-sos-de-ardei

Daca ar fi sa plec pe o insula pustie si ar trebui sa-mi aleg un singur ingredient care sa-l consum pentru tot restul vietii, fara urma de indoiala acela ar fi pestele. Avantajul este ca pe insula pestele ar fi la indemana, asta dupa ce inveti sa pescuiesti. As manca peste la micul dejun, la pranz si la cina fara sa ma plictisesc vreodata, in toate cele mai diverse combinatii, de la cele mai simple pana la cele mai sofisticate.

Fara sa am pretentia ca stapanesc toate combinatiile de gusturi, pentru ca nu sunt chef (si nici nu cred ca o sa fiu vreodata) multumesc frumos dar ma simt bine in pielea mea de fotograf si food stylist, cand vreau sa gatesc ceva elaborat incep sa-l rasfoiesc pe Ramsay.

Reteta de fata nu face exceptie, este o combinatie de ingrediente si tehnici de gatit ivatate furate de la celebrul chef.

Chiar daca pare ciudata sau complicata, merita efortul de a o pune in practica, pentru ca va rezulta un dish care va va uimi in prima faza, va veti aduce aminte de el in a doua, si va va urmari in a treia.

Pestele este un ingredient sexy si glamouros, pe care e bine sa nu-l duceti in zona de prostitutie culinara. Cum sa faceti asta? Folositi condimentele cu discretie si aveti grija sa nu devina vreunul dominant. Este destul de greu sa faceti asta din prima, dar cu timpul o sa va dati seama ce si in ce cantitati sa folositi.

Nu uitati de cel mai important principiu, care este universal valabil atunci cand gatiti peste: “cand ai cea mai mica banuiala ca este gata, fii sigur ca trebuie sa-l iei de pe foc”.

 

Ingrediente

Pentru 4 portii:

- 4 bibani de mare de 350 - 400g
- 300g orez basmati
- 3 pastai de cardamon
- 5 fructe de anason stelat
- 3 ardei rosii si galbeni
- 50 ml vermut
- 1 lingura otet de vin alb
- 2 ramuri de busuioc
- 2 ramuri de cimbru
- 4 hasme
- 2 andive
- 100 ml Cointreau
- ulei de masline extravirgin
- sare de mare si piper negru
- sucul de la 2 portocale

Metoda

Preincalziti cuptorul la 180°C

Curatati si tocati hasmele, taiati ardeii julienne. Caliti hasmele 2-3 minute in ulei de masline, la foc mic, adaugati ardeii, ridicati temperatura, adaugati busuiocul, 3 fructe de anason stelat, otetul de vin alb, iar dupa ce acesta s-a evaporat, vermutul. Gatiti 5-6 minute la foc mediu. Daca se evapora tot lichidul, adaugati 2-3 linguri de apa.

Bagati totul in blender, adaugati sare si piper daca mai este cazul si strecurati sosul.

Taiati andivele in doua, pe lungime. Sotati-le 2 minute pe fiecare parte, intr-o tigaie incinsa in care ati adaugat ulei de masline, sare si piper. Intoarceti-le cu taietura in jos, adaugati Cointrea-ul, flambati, iar dupa ce se evapora alcoolul adaugati sucul de portocale si bagati tigaia (care trebuie sa fie cu toarta metalica) la cuptor pentru 8-10 minute.

Intr-o cratita, puneti orezul si 450ml de apa, sare, piper, pastaile de cardamon si 2 fructe de anason stelat. Acoperiti cu un capac, aduceti la temperatura de fierbere, dati focul la minim si fierbeti 8 minute.

Filetati pestele, crestati file-urile, condimentati-le cu sare si piper, ungeti-le cu ulei de masline si introduceti cateva frunze de cimbru in fiecare crestatura. Prajiti-le 1 minut pe partea cu pielea (timpul depinde de grosimea file-urilor, dar cand culoarea se schimba pana la doua treimi din grosime, este timpul sa le intoarceti) si 30 de secunde pe celalta parte.

Aranjati totul pe farfurii.

 

Share
Tweet
Inapoi la articole »

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bogdan Cioc Food Photography

Autori:

  • Bogdan Cioc (65)
  • Hanna Morgen (1)

Categorii:

  • Anotimpuri (0)
    • Iarna (14)
    • Primavara (8)
    • Toamna (18)
    • Vara (18)
  • Articole (14)
    • Ingrediente de sezon (1)
    • Jurnalul unei gradinarite (0)
  • Bucatarii (0)
    • Asiatica (1)
    • Balcanica (3)
    • Britanica (1)
    • Frantuzeasca (2)
    • Italieneasca (9)
    • Mediteraneana (4)
    • Orientala (1)
    • Spaniola (2)
    • Transilvana (0)
  • Ce gatim (36)
    • Aperitive (7)
    • Bauturi (0)
    • ciocolata (2)
    • De baza (2)
    • Deserturi (7)
    • Feluri principale (8)
    • Garnituri (2)
    • Mic dejun (1)
    • Paine (1)
    • Paste (6)
    • peste (7)
    • Pui (5)
    • Salate (2)
    • Supe (7)
    • Usor de gatit (4)
    • Vegetarian (5)
    • vita (1)
  • Evenimente (3)
  • No comment (1)
  • Orez (2)
  • porc (2)
  • Producatori/distribuitori (0)
  • Stiri (0)
  • Tehnici de baza (2)
  • Unde Mancam (7)

Cele mai noi comentarii

  • Irina on Sulina: trei zile intr-o vagauna
  • Supe bază (stock-uri, fond-uri)- cu diverse tipuri de carne on Ce facem cu resturile de pui?
  • Bogdan Cioc on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • andu on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • Bogdan Cioc on Supa de cartofi copti cu gnocchi

Links

  • BBC food
  • Channel4 Food
  • Chef's Stories
  • Tartelette

Taguri:

antipastti ardei Austria bacon banane biscuiti branza briose bscotti budapesta busuioc cartofi ciuperci cutite dorada dovleac dovlecel dulciuri fasole feta fructe lamaie Leura lovefood mazare menza oua paste peste primavara primul post pui Quiche restaurante ricotta rosii salate scule sofran sparanghel supa ungaria Viena vinete vita
© 2011 - 2018 lovefood.ro | developed by Mihai Ciobanu