Foccacia este o paine traditionala din Italia care se prepara din vremea Imperiului Roman. Aceasta versiune nu necesita framantare. Aveti nevoie de faina cu continut mare de gluten, iar datorita faptului ca o lasati 18 ore la dospit va capata elasticitate si gust deosebit.
In mod ideal folositi maia, care este o combinatie de drojdii salbatice similare cu cele folosite in vinificatie, care cresc incet dar sigur si care dau acel gust irezistibil. Maiaua o puteti prepara de unii singuri sau le-o puteti cere celor de la Tartelier care mi-au spus ca sunt generosi la acest capitol.
Eu n-am avut timp sa trec pe la ei, asa ca doamna din imagine a fost crescuta cu o dieta de drojdii de la supermarket.
Ingrediente
Pentru 1 paine:- 400g faiana alba
- 50g faina integrala
- 20g drojdoe
- 450 ml de apa calduta
- 1½ sare de mare
Metoda
Amestecati toate ingredientele si lasati coca la crescut 18 ore la 20-25°C intr-un vas acoperit.Turnati aluatul in tava de copt unsa in prealabil cu ulei de masline si pudrata cu faina si malai.
Dati-i o forma regulata si alungita si lasati-o la crescut inca 2 ore, timp in care se va extinde mai mult pe orizontala.
Preincalziti cuptorul la 250°C. Ideal este sa aveti unul cu vatra, in caz contrar puteti folosi o piatra de copt. Eu folosesc o placa de marmura. Coaceti painea 45 de minute. La un minut dupa ce o bagati la cuptor puneti o ceasca de apa intr-o tava fierbinte, sau folositi sistemul de aburi al cuptorului.
Mamaliga si razatura de pe fundul ceaunului. Pe inserat, dupa ce s-au culcat gainile, aprindeti focul in soba si puneti de mamaliga. Luati ceaunul, curatati-l bine de fiertura pentru porci si umpleti-l pe jumatate cu apa curata de la fantana. Puneti-l pe plita la fiert cu un praf de sare. Mergeti la lada si luati un lighean cu faina, avand grija sa ocoliti locul pe unde se vad urme de soricei. Cand da in clocot, turnati faina si amestecati cu melesteul, avand grija sa nu ramana prea multe cocoloase. Lasati sa fiarba bine si spre final mai bagati un lemn pe foc pentru ca mamaliga sa se coaca putin. Cand devine vartoasa se scoate pe un fund, se taie felii mari cu o ata de papiota si se serveste cu orice sau ca atare. Melesteul se curata de mamaliga cu dintii, dupa ce s-a racit putin. Ceaunul se pune la loc pe plita si se fierbe in el laptele de la vaca. In urma procesului rezulta delicioasa “razatura” de pe fundul ceaunului, care poate fi servita ca felul doi. Are si un efect terapeutic, grabind tranzitul intestinal si asigurand astfel un somn usor, odihnitor.
Reteta lui bunica-ta LOL
radu, fara tuica?