• Lovefood.ro
  • Despre noi
  • Autori
    • Bogdan Cioc
    • Hanna Morgen
  • Categorii
    • Anotimpuri
      • Iarna
      • Primavara
      • Toamna
      • Vara
    • Articole
      • Ingrediente de sezon
      • Jurnalul unei gradinarite
    • Bucatarii
      • Asiatica
      • Balcanica
      • Britanica
      • Frantuzeasca
      • Italieneasca
      • Mediteraneana
      • Orientala
      • Spaniola
      • Transilvana
    • Ce gatim
      • Aperitive
      • Bauturi
      • ciocolata
      • De baza
      • Deserturi
      • Feluri principale
      • Garnituri
      • Mic dejun
      • Paine
      • Paste
      • peste
      • Pui
      • Salate
      • Supe
      • Usor de gatit
      • Vegetarian
      • vita
    • Evenimente
    • No comment
    • Orez
    • porc
    • Producatori/distribuitori
    • Stiri
    • Tehnici de baza
    • Unde Mancam
  • Contact

Focaccia

de Bogdan Cioc in Ce gatim, Italieneasca, Paine, pe 9 November, 2011
foccacia-paine-italieneasca

 

 

 

 

 

Foccacia este o paine traditionala din Italia care se prepara din vremea Imperiului Roman.  Aceasta versiune nu necesita framantare. Aveti nevoie de faina cu continut mare de gluten, iar datorita faptului ca o lasati 18 ore la dospit va capata elasticitate si gust deosebit.

In mod ideal folositi maia, care este o combinatie de drojdii salbatice similare cu cele folosite in vinificatie, care cresc incet dar sigur si care  dau acel gust irezistibil. Maiaua o puteti prepara de unii singuri sau le-o puteti cere celor de la Tartelier care mi-au spus ca sunt generosi la acest capitol.

Eu n-am avut timp sa trec pe la ei, asa ca doamna din imagine a fost crescuta cu o dieta de drojdii de la supermarket.

 

Ingrediente

Pentru 1 paine:

- 400g faiana alba
- 50g faina integrala
- 20g drojdoe
- 450 ml de apa calduta
- 1½ sare de mare

Metoda

Amestecati toate ingredientele si lasati coca la crescut 18 ore la 20-25°C intr-un vas acoperit.

Turnati aluatul in tava de copt unsa in prealabil cu ulei de masline si pudrata cu faina si malai.

Dati-i o forma regulata si alungita si lasati-o la crescut inca 2 ore, timp in care se va extinde mai mult pe orizontala.

Preincalziti cuptorul la 250°C. Ideal este sa aveti unul cu vatra, in caz contrar puteti folosi o piatra de copt. Eu folosesc o placa de marmura. Coaceti painea 45 de minute. La un minut dupa ce o bagati la cuptor puneti o ceasca de apa intr-o tava fierbinte, sau folositi sistemul de aburi al cuptorului.

 

 

 

 

Share
Tweet
Inapoi la articole »

3 raspunsuri la Focaccia

  1. Radu Zisu says:
    10 November, 2011 at 12:47

    Mamaliga si razatura de pe fundul ceaunului. Pe inserat, dupa ce s-au culcat gainile, aprindeti focul in soba si puneti de mamaliga. Luati ceaunul, curatati-l bine de fiertura pentru porci si umpleti-l pe jumatate cu apa curata de la fantana. Puneti-l pe plita la fiert cu un praf de sare. Mergeti la lada si luati un lighean cu faina, avand grija sa ocoliti locul pe unde se vad urme de soricei. Cand da in clocot, turnati faina si amestecati cu melesteul, avand grija sa nu ramana prea multe cocoloase. Lasati sa fiarba bine si spre final mai bagati un lemn pe foc pentru ca mamaliga sa se coaca putin. Cand devine vartoasa se scoate pe un fund, se taie felii mari cu o ata de papiota si se serveste cu orice sau ca atare. Melesteul se curata de mamaliga cu dintii, dupa ce s-a racit putin. Ceaunul se pune la loc pe plita si se fierbe in el laptele de la vaca. In urma procesului rezulta delicioasa “razatura” de pe fundul ceaunului, care poate fi servita ca felul doi. Are si un efect terapeutic, grabind tranzitul intestinal si asigurand astfel un somn usor, odihnitor.

    Reply
    • Dead Man says:
      14 March, 2014 at 17:11

      Reteta lui bunica-ta LOL

      Reply
  2. Bogdan Cioc says:
    10 November, 2011 at 13:28

    radu, fara tuica?

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bogdan Cioc Food Photography

Autori:

  • Bogdan Cioc (65)
  • Hanna Morgen (1)

Categorii:

  • Anotimpuri (0)
    • Iarna (14)
    • Primavara (8)
    • Toamna (18)
    • Vara (18)
  • Articole (14)
    • Ingrediente de sezon (1)
    • Jurnalul unei gradinarite (0)
  • Bucatarii (0)
    • Asiatica (1)
    • Balcanica (3)
    • Britanica (1)
    • Frantuzeasca (2)
    • Italieneasca (9)
    • Mediteraneana (4)
    • Orientala (1)
    • Spaniola (2)
    • Transilvana (0)
  • Ce gatim (36)
    • Aperitive (7)
    • Bauturi (0)
    • ciocolata (2)
    • De baza (2)
    • Deserturi (7)
    • Feluri principale (8)
    • Garnituri (2)
    • Mic dejun (1)
    • Paine (1)
    • Paste (6)
    • peste (7)
    • Pui (5)
    • Salate (2)
    • Supe (7)
    • Usor de gatit (4)
    • Vegetarian (5)
    • vita (1)
  • Evenimente (3)
  • No comment (1)
  • Orez (2)
  • porc (2)
  • Producatori/distribuitori (0)
  • Stiri (0)
  • Tehnici de baza (2)
  • Unde Mancam (7)

Cele mai noi comentarii

  • Irina on Sulina: trei zile intr-o vagauna
  • Supe bază (stock-uri, fond-uri)- cu diverse tipuri de carne on Ce facem cu resturile de pui?
  • Bogdan Cioc on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • andu on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • Bogdan Cioc on Supa de cartofi copti cu gnocchi

Links

  • BBC food
  • Channel4 Food
  • Chef's Stories
  • Tartelette

Taguri:

antipastti ardei Austria bacon banane biscuiti branza briose bscotti budapesta busuioc cartofi ciuperci cutite dorada dovleac dovlecel dulciuri fasole feta fructe lamaie Leura lovefood mazare menza oua paste peste primavara primul post pui Quiche restaurante ricotta rosii salate scule sofran sparanghel supa ungaria Viena vinete vita
© 2011 - 2019 lovefood.ro | developed by Mihai Ciobanu