Sunt foarte atasat de citrice, as incerca orice combinatie care contine portocale, lamai, grapefuit, calamondin, kumquat, sweetie, ugly sau alti hibrizi inca necunoscuti mie. Pentru aceasta reteta incercati sa folositi lamai de buna calitate, eventual puteti gasi gasi la magazinele bio si le veti recunoaste dupa aroma mult mai intensa.
Souffle-ul este un desert care necesita sa cunoasteti cateva tehnici mai avansate in bucatarie, dar, odata ce le stapanaiti puteti face tot felul de combinatii interesante. Secretul consta in prepararea bazei de o grosime corespunzatoare si a baterii albusurilor pana se ajunge la textura neteda si firma. In momentul in care ati combinat albusurile si baza souffle-ul trebuie bagat repede la cuptor si nu trebuie sa deschideti usa pana cand acesta nu este copt complet, in caz contrar nu va ma creste si se va transforma in lava.
Daca nu aveti unt la temperatura camerei puteti sa-l incalziti intr-o tigaie, dar opriti focul inainte ca acesta sa devina lichid.
Ingrediente
Pentru 4 portii:- 40g unt nesarat, moale, pentru uns vasele
- 100g zahar
- 150 ml lapte integral
- 100 ml, smantana pentru gatit
- 3 galbenusui mari de ou
- 15g faina
- 10g malai
- 4 albusuiri de ou
- 2 lamai, zeama si coaja rasa fin
- zahar pudra, pentru decorare
Metoda
Ungeti 4 vase de souffle (de 250 ml) cu untul inmuiat, cu miscari pe verticala, in directia de crestere. Puneti-le in congelator cateva minute, dupa care adaugati in al doile strat, folosind aceeasi metoda. Adaugati un strat egal de zahar tos in fiecare vas de souffle, indepartati excesul, si lasati vasele in frigider pana cand este gata compozitia.Pentru a prepara baza souffle-ului, puneti laptele si smantana la foc mic, aduceti pana aproape de temperatura de fierbere si opriti focul. Intre timp bateti bateti galbenusurile de ou cu 50g de zahar, pana cand se ingroasa. Cerneti faina si malaiul in galbenusuri si incorporati-le cu ajutorul unei spatule. Adaugati smantana si laptele, in cantitati mici, amestecand in continuu. Puneti mixtura inapoi in cratita in care ati inaclzit laptele si smantana, tineti-le la foc mic pentru aproximativ 5 minute, amestecand in continuu cu o spatula din lemn, pana cand compozitia se ingroasa. Opriti focul si lasati-o sa se raceasca.
Preincalziti cuptorul la 180°C
Intr-un bol mare, bateti albusurile cu un mixer, pana cand obtineti varfuri tari. Adaugati cateva picaturi de zeama de lamaie si bateti din nou. Adaugati cele 50g de zahar ramase, cate o lingura odata, continuand sa bateti albusurile pana cand obtineti o textura ferma si fina.
Incorporati zeama si coaja de lamaie in baza souffle-ului, dupa care adaugati o treime din albusuri, apoi restul amestecand cu grija pana cand se omogenizeaza.
Puneti compozitia in vasele racite, umpelti-le pana in margine, loviti-le usor de masa pentru a scapa de bulele de aer, nivelati suprafata cu ajutorul unei spatule sau a uni cutit. Creati un sant in compozitie, la marginea fiecarui vas, cu degetul sau cu ajutorul cutitului.
Coaceti in centrul cuptorului 15-18 minute sau pana cand sunt crescute dar un pic moi la mijloc. Decorati cu zahat pudra si serviti-le imediat.
Am facut si eu aseara souffle-ul de lamaie
a iesit un pic prea acrisor, mi s-a parut mie …. o sa mai incerc o data cu mai putina lamaie
exact, fine tuning