Aceasta supa imi place atat de mult, incat o gatesc foarte rar, pe motiv ca nu vreau sa ma obisnuiesc cu ea si sa mi se para banala. Imi place sa o impart la ocazii speciale cu oameni speciali.
Sunt un mare fan al supelor proaspete, de aceea am intotdeauna in congelator stock de pui si de legume.
Despre faptul ca este mai bine sa congelezi baza pentru supa si sa foloesti legume proaspete sau congelate pentru a face o supa in 15 minute, timp care include si dezghetarea stock-ului am mai vorbit. Este mult mai dragut si eficient decat sa tii oala cu ciorba deja preparata in frigider timp de o saptamana. Si apropo, daca este vorba de doar o saptamana nici macar nu trebuie sa congelezi stock-ul. Il pui la incalzit, adaugi legumele si in trei minute suntem gata.
Dar sa revin la subiect; este un mod foarte bun de a profita de aroma cartofilor copti, care in mare parte ramane in coaja pe care o aruncam. Dureaza vreo zi sa o prepari si asta e un motiv in plus pentru care ma bucur de ea atat de rar.
Ingrediente
Pentru 4-6 portii, servite ca aperitiv:- 800ml stock de legume
- 750g cartofi pentru copt
- o mana de chivas
- 150g faina
- 1 lingurita sare de mare
- 2½ linguri de parmezan ras
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 ou mediu, batut
Metoda
Mai intai trebuie preperat stock-ul de legume, asta daca nu exista in frigider sau in congelator.In acest timp pueti cartofii la copt.
Preincalziti cuptorul la 180°C. Spalati cartofii stergeti-i si coaceti-i 1½ ore, pana cand puteti devin moi atunci cand introduceti lama unui cutit ascutit pana in centrul lor. Decojiti cartofii cat sunt inca calzi, si transformati-i in puree cu ajutorul unui instrument de pasat. Scadeti temeratura cuptorului la 120°C si puneti cojile la uscat pentru 15-20 de minute, sau pana cand devin crocante. Opriti cuptorul si lasati-le in continuare sa se usuce.
Adaugati oul, sarea, faina si uleiul de masline, amestecand bine dupa fiecare ingredient. Treabuie sa obtineti un aluat moale si elastic.
Impartiti aluatul in patru si intindeti fiecare parte in forma de baghta groasa de circa 2 cm. Taiati segmete de 1-2 cm si dati-le de forma doriti. Fierbeti gnocchi 2-3 minute in apa sarata, pana cand se ridica la suprafata, apoi scoateti-i cu ajutorul unei site si introduceti-i in apa rece, pentru a opri procesul de gatire. Dupa 2 minute scoateti-i din apa, adaugati ulei de masline, sare si piper, amestecati si pastrati-i intr-un bol acoperit.
Dupa ce a fiert stock-ul, lasati-l 5 minute sa se lipezeasca, strecurti-l si adaugati cojile de cartofi, pe care le fierbeti la foc mic, timp de 30 de minute. Asta va da aroma specifica supei.
Opriti focul, lasati 5 minute pana cand supa devine transparenta, strecurati-o avand grija sa nu o tulburati, aduceti-o din nou la punctul de fierbere, adaugati ghocchi si lasati-o la foc mare 2 minute.
Puneti supa in boluri, adaugati frunzele de chivas tocate si serviti.
O reteta foarte buna si gustoasa. L-am preparat ieri si am ramas impresionata de gustul atat de bogat si fin al acestei supe. Gnocchi a iesit foarte moale si usoara facandu-l cu cartofii copti la cuptor,l-am incercat mai demult cu cartofi fierti dar am dat gres. Multumesc pentru aceasta reteta , cu siguranta o sa-l mai prepar.
Ma bucura foarte mult sa primesc asemenea reactii! Bafta in continuare
Multumesc. Ma bucur ca am descoperit acest blog in urma citiri articolului de pe foodstory. Va doresc mult succes si inspiratie in continuare.
Eu incerc chiar astazi sa fac supa cu gnocchi! Va spun maine cum a iesit!
astept reactiile cu interes!
Trebuie sa fie tare buna! Neaparat de incercat.
gnochii nu putem sa-i punem direct in supa si sa-i fierbem direct?
nu, din cauza amidonului pe care il lasa in apa in care ii oparesti.