• Lovefood.ro
  • Despre noi
  • Autori
    • Bogdan Cioc
    • Hanna Morgen
  • Categorii
    • Anotimpuri
      • Iarna
      • Primavara
      • Toamna
      • Vara
    • Articole
      • Ingrediente de sezon
      • Jurnalul unei gradinarite
    • Bucatarii
      • Asiatica
      • Balcanica
      • Britanica
      • Frantuzeasca
      • Italieneasca
      • Mediteraneana
      • Orientala
      • Spaniola
      • Transilvana
    • Ce gatim
      • Aperitive
      • Bauturi
      • ciocolata
      • De baza
      • Deserturi
      • Feluri principale
      • Garnituri
      • Mic dejun
      • Paine
      • Paste
      • peste
      • Pui
      • Salate
      • Supe
      • Usor de gatit
      • Vegetarian
      • vita
    • Evenimente
    • No comment
    • Orez
    • porc
    • Producatori/distribuitori
    • Stiri
    • Tehnici de baza
    • Unde Mancam
  • Contact

They are lyiiing to you, maaan!

de Bogdan Cioc in Articole, pe 21 October, 2013
IMG_0172

Televiziunea nu este in business-ul de a reflecta realitatea, este in business-ul de a o inventa. Si asta nu doar in productiile de divertisment, fictiune sau reality show, dar si la stiri, cateodata. Exista vorba conform careia daca cineva face o stire despre un accident de circulatie in care ai fost implicat in care spune ca ti-ai pierdut viata, cand o vezi, trebuie sa fii si tu convins ca ai murit.

Asta se intampla deoarece oamenii au nevoie de fictiune, iar realitatea nu este ofertanta de fiecare data, iar tu ai de umplut niste ore de program, ca sa faci audienta, ca sa vinzi publicitate, ca sa-ti acoperi costurile de productie si sa faci profit. Inteleg.

Daca accept faptul ca in presa mi se livreaza o semifictiune (de cate ori citesc Kamikaze sau Times New Roman stiu asta), cand vine vorba de mancare, desi inteleg mecanismul, nu mai sunt de acord ca poti face asta.

Comunicarea unei pravalii din industria alimentara,  fie ca este cofetarie de cartier sau mega brand de dulciuri frumos ambalate si cu reclame stralucitoare care-ti provoaca foamea, ar trebui sa reflecte realitatea. Ei bine, regula este ca nu.

Si asta din doua motive:

In Romania majoritatea oamenilor nu are repere, si atunci ti se poate servi orice gunoi, la suprapret,  pe post de produs de lux. Veti spune ca in ultimii ani romanii au inceput sa circule, si ca pot face comparatie cu ce au mancat in afara tarii. Este partial adevarat. Cati dintre cei care pleaca in vacanta intr-o capitala europeana, de exemplu, isi permit sau mai degraba sunt dispusi sa plateasca 100 euro pentru o cina in doi?  Si din cei care o fac, cati o fac doar pentru ca isi permit sau pentru ca e cool? Ca sa nu mai vorbim de mersul la mare in sistem all inclusive. Cati au curiozitatea de a se informa in legatura cu ce mananca? Cati din cei care au un job care le aduce venituri peste medie au si timp sa-si cultive gustul?

Al doilea motiv pentru care producatorii de alimente ne vand gogosi este pentru ca legea le permite. Mai exact, folosirea de cuvinte precum natural, autentic, traditional sau artizanal nu este reglementata in vreun fel, asa ca, fiecare o face dupa bunul plac. Cum altfel s-ar putea gasi pe piata produse de genul premix pentru inghetata artizanala, sau cofetarii care isi bazeaza majoritatea, daca nu cumva 100% din productie pe aceleasi premix-uri, dupa care pretind ca folosesc doar ingrediente naturale. Pentru cei care nu stiu premix-urile sunt niste prafuri din care, daca le amesteci cu apa sau lapte, obtii in cinci minute un produs pentru care altfel ai munci chiar si o ora si te-ar costa dublu sau mai mult. Toata lumea le foloseste, cu mici exceptii bineinteles, pentru ca trebuie sa produca mai mult si mai ieftin, ca sa-si acopere costurile de productie si sa faca profit. Exact ca intr-o productie de televiziune, doar ca daca ma uit la Top Gear imi place faptul ca nu stiu cat este fictiune si cat realitate in produsul pe care il consum, pe cand daca cumpar inghetata de vanilie, as vrea sa contina baton de vanilie, nu fictiuni produse in laborator de niste chimisti.

Am scris asta deoarece in ultima perioada s-au inchis, la prea putin timp de la deschidere, doua business-uri cinstite. Codru de paine si Tartelier.

Pe Codruta nu o cunosc personal, in schimb ii urmaresc cateodata blogul si consider ca este cel mai competent si complet pe aceasta felie.

Pe Irina si Stefan de la Tartelier ii cunosc foarte bine, am fost la ei in brutarie si va pot garanta ca aveau cea mai buna paine din Bucuresti. O paine si in general niste produse atat de bune, incat piata actuala nu poate face diferenta intre ele, si ale altora care sunt cu una sau doua trepte sub ele.

Ambele afaceri inteleg ca s-au inchis pentru a se reloca dar nu stim daca se vor redeschide si daca vor supravietui.

Voi ce afaceri cinstite cu mancare cunoasteti? Ce va place la ele si de cata vreme sunt deschise? Scrieti-mi si poate o sa le prezint aici si prin alte parti, deoarece sustin lumea in care vreau sa traiesc, iar mancarea, in lumea in care vreau sa traiesc provine de la ferma, nu dintr-o punga din China.

Share
Tweet
Inapoi la articole »

4 raspunsuri la They are lyiiing to you, maaan!

  1. popescu ioana says:
    21 October, 2013 at 10:58

    cofetaria bulevard din slatina si craiova este deschisa din 1990 sau chiar mai devreme si singurul produs care nu este 100%natural este frisca…deoarece clientilor le place frisca vegetala mai mult decat cea din smantana…in rest totul e facut in mod traditional, cu creme fierte facute din oua de la ferma lapte de vaca , produse naturala si preparate in mod traditiona…sunt unele creme ce dureaza si 2 ore prepararea si spun asta pt ca am vazut cum se prepara si intradevar costa putin mai mult ca restul produselor de pe piata dar calitatea se simte in momentul in care gusti…nu exista gust mai bun…de parca SUNT FACUTE IN CASA sau chiar mai bune…o recomand

    Reply
  2. ioana says:
    21 October, 2013 at 14:37

    Nu inteleg…Codru de paine chiar s-a inchis? Ca doar abia deschisesera si au muncit o gramada la amanajare!

    Reply
  3. Tiberiu Cazacioc says:
    8 November, 2013 at 22:45

    Salut,

    Din discutiile mele cu Irina si Stefan inteleg ca ei cauta un alt spatiu. Nu cred ca m-au amagit. I-am incurajat de acum 2 ani. Si am motive sa sper in ei, continuare. PS: Sunt de acord ca suntem inselati. Mai grav este ca industria alimentara se poarta precum Alba ca Zapada si se da lovita cand este lovita la credibilitate. Liar striga adesea liar, ca in aceste zile, cand frica de Salmonella a mai scazut vanzarile. Ma rog, oare cati “mai multi pui” pot manca romanii? Deja bugetul romanilor este grevat de multele drumuri la supermarket-uri…la cat ar trebui sa ajunga proportia din bugetul de familie, la 80% date pe mancare? Mancare de fabrica?

    PS1: http://www.evz.ro/detalii/stiri/de-ce-framantati-paine-domnule-stefan-gheorghiu-958033.html

    Reply
    • Bogdan Cioc says:
      9 November, 2013 at 20:21

      Salut Tiberiu,

      Stiu ca isi cauta un alt spatiu, din pacate nu este atat de usor cu genul asta de pravalie ca si cand ai face productie din premix-uri.

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bogdan Cioc Food Photography

Autori:

  • Bogdan Cioc (65)
  • Hanna Morgen (1)

Categorii:

  • Anotimpuri (0)
    • Iarna (14)
    • Primavara (8)
    • Toamna (18)
    • Vara (18)
  • Articole (14)
    • Ingrediente de sezon (1)
    • Jurnalul unei gradinarite (0)
  • Bucatarii (0)
    • Asiatica (1)
    • Balcanica (3)
    • Britanica (1)
    • Frantuzeasca (2)
    • Italieneasca (9)
    • Mediteraneana (4)
    • Orientala (1)
    • Spaniola (2)
    • Transilvana (0)
  • Ce gatim (36)
    • Aperitive (7)
    • Bauturi (0)
    • ciocolata (2)
    • De baza (2)
    • Deserturi (7)
    • Feluri principale (8)
    • Garnituri (2)
    • Mic dejun (1)
    • Paine (1)
    • Paste (6)
    • peste (7)
    • Pui (5)
    • Salate (2)
    • Supe (7)
    • Usor de gatit (4)
    • Vegetarian (5)
    • vita (1)
  • Evenimente (3)
  • No comment (1)
  • Orez (2)
  • porc (2)
  • Producatori/distribuitori (0)
  • Stiri (0)
  • Tehnici de baza (2)
  • Unde Mancam (7)

Cele mai noi comentarii

  • Irina on Sulina: trei zile intr-o vagauna
  • Supe bază (stock-uri, fond-uri)- cu diverse tipuri de carne on Ce facem cu resturile de pui?
  • Bogdan Cioc on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • andu on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • Bogdan Cioc on Supa de cartofi copti cu gnocchi

Links

  • BBC food
  • Channel4 Food
  • Chef's Stories
  • Tartelette

Taguri:

antipastti ardei Austria bacon banane biscuiti branza briose bscotti budapesta busuioc cartofi ciuperci cutite dorada dovleac dovlecel dulciuri fasole feta fructe lamaie Leura lovefood mazare menza oua paste peste primavara primul post pui Quiche restaurante ricotta rosii salate scule sofran sparanghel supa ungaria Viena vinete vita
© 2011 - 2019 lovefood.ro | developed by Mihai Ciobanu