• Lovefood.ro
  • Despre noi
  • Autori
    • Bogdan Cioc
    • Hanna Morgen
  • Categorii
    • Anotimpuri
      • Iarna
      • Primavara
      • Toamna
      • Vara
    • Articole
      • Ingrediente de sezon
      • Jurnalul unei gradinarite
    • Bucatarii
      • Asiatica
      • Balcanica
      • Britanica
      • Frantuzeasca
      • Italieneasca
      • Mediteraneana
      • Orientala
      • Spaniola
      • Transilvana
    • Ce gatim
      • Aperitive
      • Bauturi
      • ciocolata
      • De baza
      • Deserturi
      • Feluri principale
      • Garnituri
      • Mic dejun
      • Paine
      • Paste
      • peste
      • Pui
      • Salate
      • Supe
      • Usor de gatit
      • Vegetarian
      • vita
    • Evenimente
    • No comment
    • Orez
    • porc
    • Producatori/distribuitori
    • Stiri
    • Tehnici de baza
    • Unde Mancam
  • Contact

Tort de ciocolata

de Bogdan Cioc in Ce gatim, ciocolata, Deserturi, pe 5 June, 2012
birthday-cake

De cand am vazut aceasta reteta si am incerat sa-mi inchipui gustul mi-am zis ca ceva mai potrivit pentru o zi de nastere nu exista.

“Dark chocolate marquise” pe numele lui original se gaseste in cartea Cooking for friends a lui Gordon Ramsay si este de fapt un blat acoperit cu mousse de ciocolata. Singura modificare pe care am facut-o a fost sa inlocuiesc faina de porumb cu malai, pentru ca are granulatie mai mare si da o textura interesanta blatului, iar opt din zece oameni vor crede ca sunt alune sau migdale pisate.

Da, este greu de facut, trebuie sa bati albusurile, galbenusurile si frisca lichida separat si sa le amesteci cu ciocolata topita dar rezultatele merita efortul pentru ca este cel mai catifelat si mai fin tort de ciocolata pe care l-a cunoscut omenirea.

 

Ingrediente

pentru 12 portii:

Pentru blat:

3 oua medii, separate
75g zahar cristal
30g malai
30g faina
20g pudra de cacao

Pentru mousse:

300g ciocolata amaruie (minim 65% continut de cacao)
2 linguri Cointreau plus extra pentru stropit blatul
2 linguri suc de portocala
3 oua mari
30g zahar cristal
3 linguri miere lichida
300ml smantana lichida

Metoda

Mai intai faceti blatul. Preincalziti cuptorul la 200°C. Asezati o hartie de copt intr-o tava. Bateti albusurile de oua pana devin ferme, adaugati zahaul si continuati sa bateti pana cand obtineti textura de bezea. Bateti galbenusurile separat, pana cand devin pufoase, apoi amestecati-le cu albusurile.

Cerneti malaiul, faina si pudra de cacao in mixtura si amestecati-le. Turnati mixtura in tava, incercand sa obtineti un cerc de 25-30 cm. Bagati-l la cuptor 7-8 minute pana cand se intareste si devine elastic. Lasati-l la racit si dezlipiti-l de pe hartia de copt.

Pentru mousse, incepeti prin a topi ciocolata in bain-marie. Luati bolul de pe apa fierbinte si lasati-l 5 minute la racit, dupa care turnati suc de portocale si Cointreau.

Cu un mixer electric bateti ouale intr-un bol rezistent la caldura, iar cand devin pufoase adaugati zaharul si mierea. Asezati vasul pe bain-marie si continuati sa bateti 5-10 minute pana cand mixtura isi tripleaza volumul. Luati bolul de deasupra apei si contunuati sa bateti pana cand se mai raceste putin.

Bateti smantana lichida pana cand obtineti varfuri moi, dupa care amestecati-o cu ouale. La final adaugati ciocolata topita.

Cu ajutorul unei forme de tort de 25 cm taiati blatul perfect rotund, introduceti-l in forma, stropiti cu cateva linguri de Cointreau si adaugati mousse-ul. Nivelati-l cu ajutorul unei spatule si lasati-l in frigider cel putin 6 ore. Acoperiti cu pudra ce cacao, dupa care taiati felii cu ajutorul unui cutit incalzit.

 

 

 

 

Share
Tweet
Inapoi la articole »

6 raspunsuri la Tort de ciocolata

  1. Monimoni says:
    5 June, 2012 at 14:29

    Chiar azi fac o mousse de ciocolata, dar simpla, cu praf bio de ciocolata calda, de la mama lui, si oua (daca nu bio, macar de la gaini crescute in aer liber :) ). Inca n-am rabdare sa fac chestii asa elaborate. Am facut de ziua Ilincai o prajitura mai complicata (care trebuia lasata si la crescut), ca sa manance la gradinita cu copiii; m-am apucat seara la 8 si am terminat la 1 (mai bine zis, m-a terminat pana la 1).
    Pregateste unul pentru 20 iulie, de Sf. Ilie, il comandam noi si i-l aducem ofranda sfantului, sa dozeze ploile cum trebuie.

    Reply
    • Bogdan Cioc says:
      5 June, 2012 at 20:03

      ce prajutura e aia de-ti ia 5 ore si tot ea te termina pe tine? daca’s in bucuresti o sa ai si tortul asta de ziua ilincai :)

      Reply
  2. Elena says:
    3 April, 2014 at 11:00

    Buna, pentru blat este nevoie de o forma rotunda cu partea de jos detasabila? Pentru ca as vrea sa fac si eu si sa stiu ce fel de forma trebuie sa-mi cumpar. Mersi frumos!

    Reply
    • Bogdan Cioc says:
      3 April, 2014 at 11:12

      Salut Elena,

      Exact de tipul ala de forma ai nevoie. Cand coci blatul, poti sa-l intinzi pe o hartie de copt, pe care o asezi pe o tava normala si folosesti doar ca indicatie de marime diametrul formei de copt. Daca-l torni in forma este posibil sa se arda marginile inainte sa fie copt in interior, datorita caldurii pe care o inmagazineaza aceasta. Nu-ti fie teama, daca bati ouale cu simt de raspundere, devine destul de elastic si nu se va intinde mai mult decat e cazul.

      Reply
      • Elena says:
        25 April, 2014 at 16:59

        Multumesc pt raspuns Bogdan. Maine e ziua cea mare si sper sa nu o dau in bara si sa trebuiasca sa dau fuga la cofetarie sa iau un tort pt ziua mea :D O intrebare mai am pt ca nu sunt sigura: eu am cumparat smantana pt frisca, este ok sau trebuie alt fel de smantana lichida?

        Reply
        • Bogdan Cioc says:
          25 April, 2014 at 17:01

          Smantana pentru frisca iti trebuie. Bafta! Cu placere!

          Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Bogdan Cioc Food Photography

Autori:

  • Bogdan Cioc (65)
  • Hanna Morgen (1)

Categorii:

  • Anotimpuri (0)
    • Iarna (14)
    • Primavara (8)
    • Toamna (18)
    • Vara (18)
  • Articole (14)
    • Ingrediente de sezon (1)
    • Jurnalul unei gradinarite (0)
  • Bucatarii (0)
    • Asiatica (1)
    • Balcanica (3)
    • Britanica (1)
    • Frantuzeasca (2)
    • Italieneasca (9)
    • Mediteraneana (4)
    • Orientala (1)
    • Spaniola (2)
    • Transilvana (0)
  • Ce gatim (36)
    • Aperitive (7)
    • Bauturi (0)
    • ciocolata (2)
    • De baza (2)
    • Deserturi (7)
    • Feluri principale (8)
    • Garnituri (2)
    • Mic dejun (1)
    • Paine (1)
    • Paste (6)
    • peste (7)
    • Pui (5)
    • Salate (2)
    • Supe (7)
    • Usor de gatit (4)
    • Vegetarian (5)
    • vita (1)
  • Evenimente (3)
  • No comment (1)
  • Orez (2)
  • porc (2)
  • Producatori/distribuitori (0)
  • Stiri (0)
  • Tehnici de baza (2)
  • Unde Mancam (7)

Cele mai noi comentarii

  • Irina on Sulina: trei zile intr-o vagauna
  • Supe bază (stock-uri, fond-uri)- cu diverse tipuri de carne on Ce facem cu resturile de pui?
  • Bogdan Cioc on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • andu on Bă, esti o rusine pentru umanitate
  • Bogdan Cioc on Supa de cartofi copti cu gnocchi

Links

  • BBC food
  • Channel4 Food
  • Chef's Stories
  • Tartelette

Taguri:

antipastti ardei Austria bacon banane biscuiti branza briose bscotti budapesta busuioc cartofi ciuperci cutite dorada dovleac dovlecel dulciuri fasole feta fructe lamaie Leura lovefood mazare menza oua paste peste primavara primul post pui Quiche restaurante ricotta rosii salate scule sofran sparanghel supa ungaria Viena vinete vita
© 2011 - 2019 lovefood.ro | developed by Mihai Ciobanu